UŞAK’TA KURTULUŞ COŞKUSU Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı kapsamında birçok önemli program kent genelinde hayata geçiriliyor. Sergilerden açılışlara, tiyatrolardan konserlere kadar farklı alanlarda düzenlenen etkinliklerle coşkunun zirveye taşındığı Uşak’ta, Diorama 1922’nin açılışı yapıldı. Vatandaşları 100 yıl öncesine götüren merkezin yanı sıra; eserleriyle isminden söz ettiren Devrim Erbil’e ait halı ve resim sergisi de büyük bir ilgiyle kapılarını açtı. Üçüncü gün etkinliklerinin finaliyse ‘Son Söz’ Müzikal Gösterisi ile yapıldı ve program duygu dolu anlar yaşattı.
Programlara Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, Uşak Valisi Turan Ergün, AK Parti Uşak Milletvekilleri Mehmet Altay ile İsmail Güneş, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Uşak’ın düşman işgalinden kurtuluş sürecinde öne çıkan olayların yansıtıldığı tablo ve fotoğraflara ev sahipliği yapan, ayrıca o günlerin seyrinde etkili olan şahsiyetlerin silikon heykellerini barındıran “Milli Mücadele 100. Yıl Diorama 1922 Uşak” coşkulu bir törenle açıldı. 2014 yılında farklı bir amaçla inşa edilen ancak daha sonra kapanan 12 katlı ve yaklaşık 1700 metrekarelik bina vatandaşların yoğun ilgisine sahne oldu. Tüm katları büyük bir özenle inceleyen ziyaretçiler, en üst katta bulunan ve “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” görselinin yer aldığı diorama ile adeta büyülendi.
Diorama’nın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Burası bir şehir tarihçiliği, bir kültür tarihçiliği anlamında önemli bir çalışma. Aslında başkanımız bugün burada bir şehir müzesi kurmuş oluyor. Ben hem başkanımızı hem valimizi hem de milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Çok önemli bir çalışma. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak da bu müzeye destek vermiş olmaktan da çok büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Kazandırılan merkezin önemli bir değer olduğunu ifade eden Uşak Valisi Turan Ergün ise, “Bu zamana kadar burada atıl duran bina, sadece maddi bir yapı dışında manevi bir ruha da büründürülerek açılmış oluyor. Bu açıdan açılışı çok değerli buluyorum.” dedi.
İçerisinde bulunduğumuz bina atıl durumdaydı ve şimdi Milli Mücadele tarihimizin merkezi oldu.” diyen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, “Biz burada, Milli Mücadele ruhunu gelecek nesillerimize, çocuklarımıza taşımak amacıyla o günlerde yaşanan olayları tablolarla, portrelerle duvarlarımıza, silikon heykellerle koridorlarımıza yansıttık. En üst katında ise Uşak’ımızın en kıymetli ve ikonik fotoğrafı olan, Türkiye’mize mâl olmuş ‘Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık’ görselini de diorama olarak canlandırdık.” ifadelerine yer verdi.
Kurtuluş Savaşı kahramanlarını rahmet ve minnetle anan Başkan Çakın, “Uşak’ta etkinlikler hafta boyunca sürecek ve her sene olduğundan çok daha coşkulu bir şekilde gerçekleşmesi için pek çok program düzenlenecek. Tüm vatandaşlarımızı etkinliklerimize davet etmek istiyorum.” diye konuştu.
Dünyaca ünlü heykeltıraş Yaşar Zeylanov, Mahmut Acar, Ossana Legka gibi isimlerin eser verdiği Diorama; birçok bilinmeyen hikayeyi vatandaşlarla buluşturdu. Ayrıca açılışta o dönem Milli Mücadelede yer alan kahramanların yakınları da yer aldı.
Kurtuluş şenlikleri kapsamında Uşak’ta düzenlenen sergiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Devrim Erbil, “Bu özel bir sergi ve bu özel güne ancak böyle bir serginin yakışacağını düşündüm. Uşak’ın halının en önemli merkezlerinden biri olduğunu dünya biliyor. Bu nedenle bu sergimde sadece resimlerimi değil, resimlerle eşit, aynı boyutlarda ve kimisi Türkiye’de kimisi yurt dışında dokunmuş halı örneklerini getirdim. Bu belki dünyada da ilk kez yapılmış bir sergi. Hem resmin kendisi hem resmin halıya işlenmiş hali…” diye konuştu. Uşak için daha önemli projeler hayata geçirmek için planlamalar yaptığını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından 100 kişilik dev bir kadro ile hazırlanan “Son Söz” Müzikli Dans Tiyatrosu kurtuluş etkinlikleri kapsamında sahne aldı.
Görsel betimlemeler içeren dansların, sesli anlatımların ve müziğin yer aldığı dans tiyatrosu, Kurtuluş Savaşı’nda yaşanan duyguları yeniden yaşattı, yürekleri titretti.
O günlere ait görüntülerin de yayınlandığı ve geçmişe yolculuk yaptıran programda; Hasan Tahsin’in ilk kurşunu sıkmasından, düşmanın İzmir’de denize dökülmesine kadar uzanan süreç sahneye taşındı.
Çarpıcı görüntülerin ve diyalogların yaşandığı gösteride binlerce Uşaklı da ellerindeki Türk Bayrakları ile yansıtılan coşkuya ortak oldu.
Tiyatro sonrasındaysa İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde unutulmaz türküler ses buldu.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, “Uşaklılar bizi yalnız bırakmadılar. Coşkuyla programa eşlik ettiler. Büyük Taarruz’un 100. yılını müzikal ve tiyatral etkinlikler ile, içerisinde gösterilen filmlerde gördüğünüz gibi doğru bilgileri gençlerimize ulaştırmak istedik. Bu konuda başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. Bu vesile ile Uşak’ın 1 Eylül tarihindeki kurtuluşunun hayırlı olmasını diliyorum. Allah bir daha öyle günler yaşatmasın” diye konuştu.
Sanat yönetmenliğini Şavk Eryürek’in yaptığı programda, dramaturg-kareograf olarak Bedirhan Diyarbakırlı, proje koordinatörü olarak Ali Haykad Kula boğa ile Dr. Onur Altın tuğ ve beste-müzik düzenlemesinde ise Uğraş Önal Burç yer aldı. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
EKONOMİ
13 Aralık 2024EKONOMİ
13 Aralık 2024EKONOMİ
13 Aralık 2024EKONOMİ
13 Aralık 2024EKONOMİ
13 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.