DOLAR 32,3304 0.24%
EURO 35,0846 -0.14%
ALTIN 2.295,500,80
BITCOIN 22835531,24%
Uşak
12°

KAPALI

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

    Sadıkoğlu Uşak
    Sadıkoğlu Uşak
    Uşak Seramik Sponsorlu Reklam
    Uşak Seramik Sponsorlu Reklam
    SINAV KAYGISI

    SINAV KAYGISI

    SINAV KAYGISI

    ABONE OL
    3 Haziran 2022 14:16
    SINAV KAYGISI
    0

    BEĞENDİM

    ABONE OL
    Uşak Seramik Sponsorlu Reklam
    Sadıkoğlu Uşak
    Sadıkoğlu UşakKGYS Sponsorlu Reklam

    Sınav kaygısı, öğrenilen bilgilerin sınav esnasında doğru ve etkili bir şekilde kullanılmasına engel olan, başarının düşmesine neden olan bir durumdur. Başarıyı azaltan yoğun kaygı ve korku durumudur. Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınav hakkında zihninde canlandırdığı imaj ve sınav sonrası oluşabilecek durumlara karşı verdiği önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkiye sahiptir. Kaygı herkeste görülebilecek olan normal bir duygudur fakat gelişimi devam eden henüz tamamlamayan çocuklar ve gençler için baş etmesi daha zor olabilir.

    Uşak Seramik Sponsorlu Reklam Mega Müjde Sponsorlu Reklam

    SINAV KAYGISININ NEDENLERİ

    • Aile ve sosyal çevrenin baskıları ve beklentileri

    • Mükemmeliyetçi ve rekabetçi kişilik yapısı

    • Gerçekçi olmayan olumsuz düşünceler

    samet çelik
    mgt auto reklam nazmi özay reklam

    • Sınava yeterince hazırlanmamış olmak

    Uşak Seramik Sponsorlu Reklam

    • Öğrencinin doğru çalışma tekniklerini bulamamış olması

    • Öğrencinin daha önceki başarıları ve başarısızlıkları

    • Sınavı araç değil amaç olarak görmek

    • Sınavın hayattaki başarının tek kriteri olarak algılanması

    nazmi özay reklam

    SINAV KAYGISININ BELİRTİLERİ

    Zihinsel Belirtiler : Özgüven eksikliği, sürekli kendini eleştirme, sınavda ya da öncesinde kötü bir şey olacağı korkusu, dikkat ve konsantrasyon eksikliği.

    Duygusal Belirtiler : Huzursuzluk, endişe ve tedirginlik, panik hali, depresif ruh hali, sinirli ve öfkeli olma.

    Davranışsal Belirtiler : Çalışmaya isteksizlik, çalışmayı sürekli erteleme, sınav hakkında konuşmak istememe, unutkanlık ve dikkatsizlik.

    Fiziksel Belirtiler : Yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı, uyku düzeninde bozulma başlaması, kalp çarpıntısı, baş ağrısı.

    SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMANIN YOLLARI

    Belli bir seviyedeki kaygı ve stres motive edicidir. Sınava gireceği için stres olan bir öğrenci daha çok çalışması gerektiğini fark ederek bu yönde bir eğilim gösterebilir. Fakat kaygı düzeyinin çok artması ve kontrol edilememesi halinde sınav başarısızlığına neden olabilir. Sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için kaygıyı bastırmamak, ondan kaçmamak, kaygının varlığını kabul etmek gerekir. Kaygıya yol açan durumları belirlemeli ve bu durumları çözüme kavuşturmak gereklidir. Öğrencilerin gerçekçi olmayan olumsuz düşüncelerini tespit etmek ve başka bir bakış açısıyla ele almak gerekir. Öğrencilerin yeterli ve yetersiz oldukları alanlar belirlenmeli ve yetersiz oldukları alanlara yönelik çalışmalar yapılmasına teşvik edilmelidir. Bunların yanında beslenme ve uyku düzeni sağlanmalıdır. Günlük en az 7-8 saat uyumaya özen gösterilmelidir. Öğrenciler nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri ve dikkat çalışması teknikleri kullanarak kaygılarını kontrol altında tutabilir.

    reklam

                Öğrencilerin gerçek olmayan inançlarının değişmesi sınav kaygısıyla baş etmek için büyük önem sağlayacaktır. Öğrencilerin hayattaki başarısının tek  kriteri olarak sınavı görmeleri, sınav sonucuyla kendini ispatlayacaklarını düşünmeleri, sınav sonunda başarısızlığın utanç sebebi olduğu düşüncelerinin değişmesi amaçlanır. Öğrencilerin başarılı oldukları, yapabildikleri alanları fark etmelerinin sağlanması da büyük yarar sağlayacaktır. Sınava az bir zaman kaldıysa zamanı etkili kullanmaya ve daha çok puan getirecek olanlara yönelmelilerdir. Kontrolün sizde olduğunu ve kaygınızı azaltabildiğiniz zaman sınava odaklanabileceğinizi unutmayın. Cevaplayabildiğiniz sorulardan başlayarak rahatlayabilirsiniz. Sınavdan önce negatif düşünceleriniz yoğunsa spor yapın, motivasyon  sağlayan bir hobiniz varsa mutlaka yapın, sevdiğiniz kişilerle boş zamanlarınızda vakit geçirin. En önemlisi sınava düzenli ve yeterince çalışmanız gerektiği konusunda kendinizi motive edin.

                Sınav öncesinde sınavın gerektirdiği çalışma yöntemi belirlenmeli ve bu yönde planlı bir çalışma yapılmalıdır. Bu süreçte beslenme ve uyku düzenine özen gösterilmeli, zaman yönetimine dikkat edilmeli, çalışma son günlere bırakılmamalıdır. Sınavdan birkaç gün önce günlük hayatta değişiklik yapmamalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı yaparak sınava gidilmelidir.

                Son ana kadar ders çalışmayın, sınavdan önce gevşeme teknikleri uygulayın. Sınav günü yanınıza almanız gereken eşyaları bir gün önceden hazırlayın ve sınava gireceğiniz yeri de bir gün önceden görün. Sınav günü rahat kıyafetler giymeye özen gösterin. Sınav günü erken yola çıkın.

    EBEVEYNLERE TAVSİYELER

                En önemli kavramımız motivasyon.  Çocuğunuzun şimdiye kadarki çalışmasını yetersiz bulabilirsiniz. Daha iyisi olabilirdi diye düşünebilirsiniz. Fakat geçmişe yönelik bu tarz düşüncelerin şu anda yararı olmayacaktır. Yapmanız gereken çocuğunuzun moralini bozacak, motivasyonunun azalmasına neden olacak davranışlardan uzak durmanız gerektiğidir.

                Öğrencilerin yoğun bir sınav kaygısı yaşamalarının en önemli nedenlerinden birisi de ailelerin beklentileri, baskıları ve diğer öğrencilerle kıyaslama yapmalarıdır. Aileler, çocuğunun yeteneklerine ve ilgi alanlarına saygılı olması gerekir. Hayattaki başarısının bu sınavdan ibaret olmadığını çocuğunuza anlatmalısınız. Aileler beklentilerinin gerçekçi olması gerekir.

    Bazı ebeveynler sınav günü yaklaştıkça neredeyse çocuklardan daha fazla heyecanlanıyor ve evde gergin bir ortam oluşuyor.  Aileler bu süreçte sakin kalmalı ve panik yapmamalıdır. Kendi kaygınızı, stresinizi doğru yönetmeniz çocuğunuza da destek olmanızı sağlayacaktır. Burada en önemli kriteriniz çocuğunuzdan fazla strese girmemek olmalıdır.

    Öğrenciler için sınav amaç değil, hedeflerine ulaşmada yardımcı olan bir kılavuz olmalıdır. Sınav, öğrencilerin kapasiteleri için belirleyici değil onlara hedefleri için yol gösterici olmalıdır. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.

                                                                                       PSİKOLOG ŞEVVAL CİNBAŞ

    Uşak Seramik Sponsorlu Reklam
      Uşak Seramik Sponsorlu Reklam

      En az 10 karakter gerekli


      HIZLI YORUM YAP

      Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.