PSİKOLOJİK OLARAK SAĞLIKLI MIYIM Sağlık denilince aklımıza ilk olarak fizyolojik açıdan sağlığımız, bedenimizin sağlığı geliyor. Fakat Dünya Sağlık Örgütü’nün tanımına göre sağlık, kişinin biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan iyi olma halidir. ‘‘Sadece hastalıkların ve rahatsızlıkların olmayışı değil, bir bütün olarak fiziki, ruhi ve sosyal açıdan iyi olma hali” olarak açıklanır. Bedenimiz ve ruhumuz birbiriyle ilişkilidir. Ruhsal açıdan sağlıklı olmayan, iyi hissetmeyen bir bireyin bedeni de bu durumdan etkilenebilir. Örneğin, yoğun kaygı yaşayan bir kişinin midesinde, kalbinde, başında bazı ağrılar görülür. Bunun en büyük sebebi ruhumuzun bedenimizi, bedenimizin ruhumuzu etkilemesidir. Kısacası, sağlık bedenen ve ruhen bir bütündür.
Beden bazen sadece fiziksel bir durumun işaretidir; bazen de ruhun bir habercisidir. Bazı durumlarda beden, ruhsal sorunların ifade edilme yoludur. Vücudumuzda hissettiğimiz ağrının bazen biyolojik açıdan bir sebebi bulunmayabilir. Böyle durumlarda tıbbi yaklaşımlarla birlikte psikolojik değerlendirme ve tedavinin yapılması gerekir.
Bir süredir kendinizi iyi hissetmiyor, güncel olaylardan dolayı rahatsızlık duyuyor, uykularınız ve beslenmenizde bazı düzensizlikler ortaya çıkıyor ya da ortada bir neden yokken kendinizi içsel olarak iyi hissetmiyor olabilirsiniz. Böyle durumlarda, psikolojim mi bozuluyor? Psikoloğa gidip destek almamı gerektiren bir şey var mı ? Ciddi bir durum mu ? gibi düşünceler içinde olabilirsiniz. Bu düşüncelere yanıt vermek ve psikolojik açıdan iyi hissedip hissetmediğinizi anlamak için aşağıdaki maddelere cevap arayabilirsiniz.
• Duygularınızı yoğun bir şekilde yaşamaya başladıysanız örneğin, içinde bulunduğunuz duruma uygun olmayan şekilde fazla tepki vermek ya da önceden takılmadığınız, sizi rahatsız etmeyen şeylere takılmaya ve bu durumdan etkilenip fazla tepki vermeye başladıysanız psikolojik açıdan ters giden durumlar oluşmaya başlamış olabilir.
• Ruh halinizde depresiflik, içe kapanma, isteksizlik, önceden yapmaktan keyif aldığınız şeyleri yapmamaya başlamanız da psikolojiniz hakkında size bilgi verir.
• Uyku düzeninizin bozulmaya başlaması, geceleri sık sık uyanma, uykuya dalmada güçlük çekmeye başlamanız ya da tam tersi yataktan kalkmak istememe, gününüzü uykuda ve yatağınızda geçirme isteği de önemli işaretlerden birisidir.
• Diğer önemli bir konu ise beslenme düzenidir. İştahınızda değişikliklerin olmaya başlaması, beklenmeyen bir kilo alma ya da verme durumunun söz konusu olması da size önemli bir işaret olacaktır.
• Olumsuz düşünceler içerisinde olmak. Kendinize motivasyonunuzu aşağı çekecek bazı negatif düşünceleri söylerken bulabilirsiniz. (Değersizim, beceriksizim, eksiğim vb.)
• Yoğun stres duymak ve sorumluluklarınızı yerine getirmekte zorlanmak.
• Bastırma ve kaçınma amacıyla bazı zararlı alışkanlıklara yönelmek. Alkol, sigara kullanmaya başlamanız veya artırmanız da size haberci olacaktır.
Bu maddelerin hepsi ya da bir kaçı sizde veya çevrenizde olabilir. Burada önemli olan işaretlerin yoğun bir şekilde yaşanması ve günlük hayatınızı etkileyecek biçimde olmasıdır. Eğer günlük hayatınıza yönelemiyor ve baş etmekte güçlük çekiyorsanız psikolojik destekle aşmayı deneyebilirsiniz.
• Yaşamınızın düzenli olmasına çalışın.
• Düzenli olarak yürüyüş, spor gibi bir takım aktivitelere zaman ayırın.
• Bir gününüzü yapmaktan keyif aldığınız bir hobiye ayırın. Kendinize zaman ayırmanız ruhen iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
• Gün içinde bir saat kendinizi dinleyebileceğiniz, mola verebileceğiniz zamanınız olsun.
• Uykunuzu düzenli hale getirin. 7-8 saat uyumaya özen gösterin.
• Fazla alkol ve sigara tüketiminden uzak durmaya çalışın.
• Düzenli beslenmeye çalışın.
• Telefon ve internet kullanımınızı sınırlamaya dikkat edin.
• Kitap ya da gazete okuyup zihninizi aktif tutmayı deneyin.
• Gün içerisinde gevşeme egzersizleri, nefes egzersizleri yapmayı deneyin.
Zihin nereye giderse beden onu takip eder. Dolayısıyla, ruh sağlığınıza önem vermeniz halinde bedeninizde de bazı değişimler yaşanacaktır. Örneğin doktora gittiğinizde nedeni bulunamayan şikayetleriniz olabilir ve bu durum daha çok endişe duymanıza yol açabilir. İşte tam burada ruh sağlığınıza dikkat etmeniz gerekir. Zihin ve beden bir bütündür. Dolayısıyla, psikolojik açıdan bir sorununuz varsa bedeniniz büyük ihtimalle etkilenmiştir. Bu durum daha çok kalp ritminde değişiklikler görülmesi, midede çarpıntı başlaması, sık sık baş ağrılarının olması, göğüs kafesinde sıkışma hissi, karın ağrısı, bulantı, terleme gibi belirtilerde daha sık rastlanabilir. Eğer nedeni bulunmayan ve geçmeyen bir şikayetiniz varsa psikolojik açıdan bir sorununuz neden olmuş olabilir. Böyle durumlarda mutlaka psikolojik destek almalısınız. Unutmayın, beden ruhun aynasıdır. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
PSİKOLOG ŞEVVAL CİNBAŞ
EKONOMİ
21 Aralık 2024EKONOMİ
21 Aralık 2024EKONOMİ
21 Aralık 2024EKONOMİ
21 Aralık 2024EKONOMİ
21 Aralık 2024