LİSELERE GEÇİŞ SİSTEMİ (LGS) Ortaokuldan başarıyla mezun olan öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeleri iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Merkezi sınav puanına dayalı yerleştirme ile Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında uygulanan Merkezi Sınava katılan öğrenciler, bu sınavda gösterdikleri performanslara göre sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yerleştirilmektedir (MEB, 2021).
Yerel yerleştirme ise Merkezi Sınava katılma durumundan bağımsız olarak öğrencilerin ikamet ettikleri bölgede veya yakın bölgelerde tercihleri doğrultusunda sınavsız öğrenci alan okullara yerleştirilme sürecini ifade etmektedir.
Merkezi Sınav 8. sınıf öğretim programları esas alınarak hazırlanmaktadır. Sabah oturumunda uygulanan sözel bölümde 50, öğlen oturumunda uygulanan sayısal bölümde 40 olmak üzere sınavda toplam 90 soru bulunmaktadır. Sözel bölümde Türkçe, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil; sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri alt testleri yer almaktadır. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testleri 20’şer sorudan; T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Yabancı Dil testleri 10’ar sorudan oluşmaktadır. Sözel bölüm toplamda 75 dakika, sayısal bölüm 60 dakika sürmekte ve iki bölüm testleri arasında 45 dakikalık mola bulunmaktadır.
Merkezi Sınava katılan öğrencilerin puanları tek puan türünde (merkezi sınav puanı) hesaplanmaktadır. Merkezi sınav puanı hesaplanırken öncelikle sayısal ve sözel bölümlerdeki her bir alt testte öğrencilerin sorulara verdiği doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanmakta ve doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkartılarak ham puanlar (net sayısı) elde edilmektedir.
Sınavda Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin ağırlık katsayısı 4 iken; Türkçe, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil testlerinin ağırlık katsayıları 1’dir. Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri alt testlerinin ağırlık katsayıları görece yüksektir. Diğer alt testlerle kıyaslandığında hem soru sayısının hem de ağırlık katsayılarının yüksek olması bu alt testlerin sınavın kapsamı ve sonucu üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Sınav süreçleri çok kolay süreçler değildir. Fiziksel, psikolojik, sosyolojik birçok sebep bu süreci zorlaştırabilir. Sürecin iyi yönetilmesi bu zorlukları en aza indirir. Bu sürecin iyi yönetilmesi ise her şeyde olduğu gibi yolun başındayken bir hedef çizmekten geçer. Hedef çizerken de çıkış noktası olabilecek bazı sorular sormak gerekir: “Öğrencinin ilgili olduğu alanlar nedir? Öğrencinin yapmakta zorlandığı alanlar ve yaparken keyif aldığı alanlar nedir? Gelecek için meslek hayali nedir?” gibi sorular. Bu sorulara cevap aramaktaki amaç çocuğun hangi liseye yönlendirileceğidir. Sınavla öğrenci alan liseler çeşitlilik göstermektedir. Örneğin fen liseleri ile sosyal bilimler liseleri aynı içerikte eğitim vermemektedir. Sayısal alanlara ilgisi olan, ileride mühendislik hayali kuran bir çocuk için üniversiteye geçiş aşamasında fen lisesi daha yararlı olacaktır.
2017-2018 yılında TEOG’un yerine geçen LGS ile birlikte yeni nesil sorular dediğimiz beceri temelli sorular gündem olmuştur. Beceri temelli sorulara baktığımızda karşımıza ilk olarak okuduğunu anlama becerisi çıkmaktadır. Okuma ve anlama, bireyin hayatında hem akademik başarısını artıran becerilerdir hem de bireyin dilsel ve zihinsel becerilerinin gelişiminde önemli rol oynayan becerilerdir (Epçaçan, 2018). Buradan hareketle söyleyebiliriz ki okuma alışkanlığı kazanmak bu süreç için yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Ayrıca okuma ve anlama becerisi yalnızca sözel dersler için değil sayısal dersler için de gerekli olan bir beceridir. Keza birçok akademik çalışma da bunu desteklemektedir.
Kıvrak (2014) yaptığı araştırmada 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin Seviye Belirleme Sınavındaki Türkçe testi sonuçları ile Matematik testi sonuçları arasındaki ilişkiyi incelemiş ve araştırma sonucunda okuduğunu anlama becerisi ile matematik başarısı arasında pozitif yönde yüksek bir ilişki olduğunu tespit etmiştir. Berkant ve Tüzer (2017), 8.sınıf öğrencileri üzerine yaptıkları araştırmada öğrencilerin okuma alışkanlığı ile sayısal ders başarıları arasındaki ilişkiyi incelemiş ve araştırma bulgularına göre öğrencilerin okuma alışkanlıkları ile matematik ve fen derslerindeki başarıları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşmışlardır.
Berkant, H. G., Tüzer, A. (2017). “Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma Alışkanlıkları ve Sayısal Ders Başarılarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi”. KSÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 14/2, syf:171-190, Kahramanmaraş.
Epçaçan, C. (2018). “Okuma ve Anlama Becerilerinin Öğretim Sürecine Etkisi Üzerine Bir Değerlendirme”. Turkish Studies Educational Sciences, 13/9, syf:615-630, Ankara.
MEB, (2021). “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Kapsamında İlk Yerleştirme Sonuçları”. Ankara. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025EKONOMİ
15 Ocak 2025