Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Çene-Yüz Bölgesini İlgilendiren Hastalıkların Tedavilerini Yürütmektedir.

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir.

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir. Trafik kazaları, darplar, düşme ve istenmeyen kazalar sonucu ortaya çıkan travmalar, etki ettikleri alanlar dışında pek çok organ ve dokuyu olumsuz anlamda etkileyebilir. Özellikle baş boyun bölgesine gelen darbeler sonucunda alt çene kemiği, üst çene kemiği, çene eklemi ve dişler kırılabilir, yumuşak dokuda ciddi yaralanmalar görülebilmektedir. Travma sonrası oluşan kırıkların veya yumuşak doku hasarlarının hiç zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, oluşan hasarlar kişinin normal fonksiyonlarını yerine getirememesine, konuşma ve görüntü bozukluklarına neden olabilir.

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir.

Kazalar sonucu oluşabilecek travmalar ile hayatın her anında karşılaşılabilir. Çocukluk çağı travmaları hep ön planda olsa da yaşlı bireylerin maruz kalacağı kazalar sonucu oluşabilecek hasarların tedavileri daha uzun süreli ve daha kapsamlı olmaktadır. İleri yaştaki kişilerin kazalar haricinde mevcut şeker, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi eşlenik hastalıkları tedavilerinde göz önüne alınması gereken hastalıklardır. Bu hastalıklar, yaşlı kişilerin iyileşme süreçlerini etkileyebilir, hatta tedavi edilmedikleri halde oluşacak problemleri daha ciddi hale getirebilir. Özellikle yaşlı kişilerde zamanla doğal olarak oluşan ya da kemik erimesi gibi hastalıklar nedeni ile vücuttaki tüm kemiklerde olduğu çene kemiklerinde de erimeler, incelmeler görülmektedir. Yaşlıların vücutlarına alacakları darbeler, geçirdikleri kazalar, düşmeler gibi dış etkilerin sonuçları daha ciddi olabilmektedir. Bu gibi hastalarda oluşan ciddi boyuttaki hasarlar uygulanacak tedavilerin de kapsamını genişletmektedir. Ya da uygulanacak tedavi yaklaşımlarını değiştirmektedir. Örneğin, genç hastalarda görülen çene kırıklarında lokal anestezi altında bile gerçekleştirilen tedaviler, söz konusu yaşlılar olduğunda genel anestezi uygulamalarına ihtiyaç oluşturabilmektedir.

Çene yüz bölgesi, vücudumuzun duyu organlarını da içeren, solunum, beslenme, konuşma ve estetik görüntümüzün vazgeçilmez parçasıdır.

            Çene yüz bölgesi, vücudumuzun duyu organlarını da içeren, solunum, beslenme, konuşma ve estetik görüntümüzün vazgeçilmez parçasıdır. Çene yüz bölgesinde meydana gelen travmalar beyin, göz, kulak iç yapıları gibi organlarımızı da etkilediği için öncelikle bu organların hasarlarına odaklanılmakta ve çene yüz bölgesinde meydana gelen kırıklar, hayati organların tedavilerinden sonra gerçekleştirilmektedir. Ancak, çene kemikleri ve çene eklemi kırıkları hastaların hayati organlarının tedavilerinden sonra konuşma ve beslenme sorunlarına yol açmaktadır. Erken dönemde gerçekleştirilemeyen tedavilerin sonuçları çene kemiklerinde yanlış kaynama, kaynamama, ağız açıklığında kısıtlanma, hatta ağzın tamamen kapalı kalması gibi sonuçlara neden olabilir. Travma hastalarına yaklaşımda ise birden fazla farklı branşların yer aldığı (multidisipliner) katılım gündeme gelmektedir.

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir.

             Kliniği’ne yönlendirilen travma hastalarından 68 yaşındaki bir kadın hastanın operasyonu Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kürsüsünde görev yapan öğretim üyeleri Doç. Dr. Cansu Gül KOCA, Dr. Öğr. Üyesi Aras ERDİL, Öğr. Görevlisi Muhammed Fatih ÇİÇEK ve araştırma görevlileri, Dt. Mehmet İĞNECİ, Dt. Gökhan YILMAZ ve Dt. Ozan YENİDÜNYA tarafından Uşak Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde genel ameliyathanesinde yapılmıştır. Hastamızın tedavisinden bilgilendirme amacı ile kısaca bahsetmemiz gerekirse; çene kırığı şikayeti ile başvuran 68 yaşında kadın hastanın yapılan radyolojik muayenesinde alt çenesinde sağ ve sol olmak üzere iki bölgede kırık tespit edilmiştir. Hastanın konuşmakta zorlandığı, kırık oluştuğundan beri yemek yemede sorunlar yaşadığı, çene ucunun kırık bölgesinde olmasından ötürü görüntüsünün bozulduğu, çene hareketleri esnasında şiddetli ağrılar yaşadığı görülmüştür. Uzun süredir dişsiz olduğu öğrenilen hastanın alt ve üst çene kemiklerinin oldukça inceldiği görülmüştür. Hastanın ağzında hiç dişi olmadığı ve çene kemiği çok ince olduğu için kırık bölgesine çene altı - boyun bölgesinden yaklaşılarak ulaşılmasına ve kırık parçaların 3 adet titanyum plak  ve vidalar kullanılarak sabitlenmesine karar verilmiştir. Hastanın ameliyat hazırlığı Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde gerçekleştirilmiştir. Ameliyat gününde hastanın kırıkları olan alt çenesine boyun üzerinde yapılan kesiler vasıtasıyla, boyun dokuları açılarak ulaşılmıştır. Alt çene kemiğine ulaşıldıktan sonra kırık parçalar bir araya getirilerek çene kemiği eski haline getirilmiştir. Kırık parçaların doğru pozisyonda kaynaması için sağ tarafta 2 adet, sol tarafta 1 adet olmak üzere toplam 3 adet titanyum plak çene kemiği üzerine 11 vida kullanılarak sabitlenmiştir.

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniğimizce takip edilmektedir.

Ameliyatı başarı ile tamamlanan hastamız ameliyat sonrası bakımları için yataklı servise alınmıştır. İlk iki gün boyunca 24 saat nöbet tutularak takip edilen hastamız, hayati fonksiyonlarının normal seyretmesi nedeni ile ameliyat sonrası üçüncü günde taburcu edildi. Hastamız halen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi kliniğimizce takip edilmektedir.

Uşak Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir.

Sonuç olarak, özellikle yaşlı bireylerin geçirdikleri kazalar veya aldıkları darbeler sonrası gençlerden daha fazla yaralanmaya maruz kalabilecekleri bilinmelidir. Bu yaralanmalar vücudun farklı yerlerinde olsalar bile çene-yüz bölgesine alınan travmaların mutlaka uzman çene cerrahları tarafından değerlendirilmesi gereklidir. Tedavi edilmeyen vakaların hayat boyu kalıcı olabilecek sorunlara yol açacağı, hastaların yaşam kalitelerinin düşmesine neden olacağı unutulmamalıdır. Uşak Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bölümü gerekli hallerde Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile ortaklaşa çalışarak çene-yüz bölgesini ilgilendiren hastalıkların tedavilerini yürütmektedir. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz.