Öztan Hastanesi Doçent. Dr. Okan Ekinci TMS Tedavisi Hakkında Bilgiler Verdi

Öztan Hastanesi Doçent. Dr. Okan Ekinci TMS Tedavisi Hakkında Bilgiler Verdi Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) Veya Transkraniyal Manyetik Stimülasyon Terapisi (TMT), Başın Belirli Bölgelerinden Doğrudan Beyne Ulaşmak İçin Üretilen Özel Bir Cihazla, Konsantre Ve Sıralı Bir Şekilde Manyetik Darbeler Göndererek Beyin Hücrelerini Uyaran Bir Tedavidir. TMS Yöntemi 1985 Yılından Bu Yana Kullanılmakta Olup 2008 Yılında FDA'dan (Amerikan Gıda Ve İlaç İdaresi) Klinik Onayı Almıştır. Uygulamaya Yönelik Klinik Araştırmaların Giderek Yoğunlaştığı Bir Tedavi Türüdür. Günümüzde Bu Yöntemin Popülaritesi Giderek Artıyor.

TMS NEDİR?

Stimülasyon En Kısa Tanımıyla Vücudu Uyarmaktır. MRI İçin Kullanılanlara Benzer Elektromıknatıslarla Uygulanır. Kafanın Üzerine Yerleştirilen Bobinler Ve Bu Bobinlere Verilen Elektrik Akımı İle Manyetik Alan Oluşturur. TMS'de Oluşturulan Manyetik Alan, Kafatasına Ve Saçlı Deriye Herhangi Bir Zarar Vermez. Güvenli Ve Ağrısız Bir Tedavi Yöntemidir.

Uygulama Sırasında Elektromıknatıslar Sinir Yolları Ve Sinir Hücreleri Üzerinde Düzeltici Etki Sağlar. Amaç Dışarıdan Beyin İçindeki Yapılara Ulaşarak Manyetik Etkiyle Elektriksel Ve Nörokimyasal İşleyişi Düzenlemektir. Beynin Yapısını Düzenleyerek Ameliyata Veya Elektrotlara İhtiyaç Duymadan Beyne Müdahale Etmektir. Nöronlara Müdahale Etmeyi Amaçlayan Bu Yöntem İlk Başta Korkutucu Gelse De Ağrısızdır

TMS TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?

Psikiyatristler İlaç Ve Psikoterapi Yöntemlerinin Yanı Sıra Gerekli Görüldüğünde TMS Tedavisini De Önermektedir. Genellikle Bir Klinikte, Hastanede Veya Doktor Muayenehanesinde Uygulanır.

Öztan Hastanesi Doçent. Dr. Okan Ekinci TMS Tedavisi Hakkında Bilgiler Verdi

Anestezi Gerektirmeyen Ve Hasta Uyanıkken Uygulanan Bu Tedavi Yöntemi Hekim Tarafından Yapılmaktadır. Hastaya Başlık Takılıp Gerekli Ölçümler Yapıldıktan Sonra Beynin Uyarılması Gereken Bölgesi İşaretlenir. Buna Haritalama Denir.

İşaretlenen Bölgelere Elektromanyetik Bobinler Yerleştirilir. Nabızları Uyarmak İçin Kapatılıp Açılırlar. Hasta Dokunma Ve Tıklama Hissi Duyar. Gerekli Manyetik Enerji Miktarını Ayarlamak İçin Manyetik Dozun Parmaklar Seğirene Kadar Arttırılması Gerekir. Her Hastanın Motor Eşiği Farklı Olduğundan Doğru Dozu Belirlerken Bu Sistem Uygulanmalıdır. Stimülasyon Semptomlardaki Azalmaya Veya Karşılaşılan Yan Etkilere Göre Değiştirilebilir. Kulak Tıkacı Kullanılabilir. Bazen Tedavi Sırasında Kısa Süreliğine Kafa Derisinde Rahatsızlık Oluşabilir.

Öztan Hastanesi Doçent. Dr. Okan Ekinci TMS Tedavisi Hakkında Bilgiler Verdi

Hastalığın Türüne Göre Bazen Sinir Hücreleri Uyarılır, Bazen De Çok Aktif Nöron Grupları Susturulur. Uygulamaya Başlamadan Önce İlacın Kesilmesine Ya Da İlaç Dozunun Azaltılmasına Gerek Yoktur. Bu Uygulama Anestezi Yapılmadan Yapıldığı İçin Seans Sonunda Hasta Günlük İşlerini Yapabilir

TMS TEDAVİSİNİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIKLAR

TMS Tedavisinin Etkili Olduğu Hastalıklardan Biri De Birçok Tedavi Yöntemi Uygulanmasına Rağmen Hiçbir İlaç Tedavisine Yanıt Vermeyen Dirençli Depresyondur. Çünkü Bu Yöntem Özellikle Depresyon Tedavisinde FDA Tarafından Onaylanmıştır. Ve Çoğu Çalışma Dirençli Depresyon Üzerine Yapılmıştır.

Bundan Sonra İlaç Kullanamayanlar, Kalp Hastaları, Emziren Anneler, Hamileler, Yaşlılar Ve Karaciğer Hastalığı Olanlar Var. Psikiyatrik Bozuklukların Tedaviye Yanıt Vermediği Durumlarda Da TMS Tercih Edilmektedir.

Depresyona Yönelik Diğer Geleneksel Tedavi Yöntemlerinin Etkisiz Veya Yetersiz Kaldığı Durumlarda Bu Yöntem Tercih Edilmektedir. Manyetik Darbeler Kafatasından Geçerek Beyin Hücrelerini Uyarır. Bu Yaramayacağı Anlamına Gelmez Ancak Bu Hastalarda Direncin Daha Fazla Olduğu Veya Tedavinin Biraz Uzayacağı Anlamına Gelebilir.

TMS'NİN AVANTAJLARI

TMS'nin İlk Avantajı Yan Etkilerinin Çok Az Veya Sıfıra Yakın Olmasıdır. Klinik Araştırmalar Sonucunda TMS'nin İlaç Tedavisine Göre Başarı Oranı Daha Yüksektir. Tedavinin Olumlu Sonuçları Ortalama Bir Hafta İçerisinde Görülür. Bu Da Tedavi Edici Etkinin Hızlı Bir Şekilde Başladığını Göstermektedir.

Anestezi Gerektirmediği İçin Hastaneye Yatmaya Gerek Yoktur. Ayakta Tedavi Sistemi Uygulanmaktadır. Özellikle Hastaneye Yatmayı Gerektiren Ağır Psikiyatrik Bozukluklarda Çok Önemli Bir Avantaj Olarak Görülmektedir. TMS Tedavisi Görenler En Çok Bu Özelliğinden Dolayı Bu Yöntemi Tercih Ettiklerini Belirtmektedir.

Emzirme Ve Hamilelik Döneminde Güvenle Kullanılan Bir Yöntemdir. Bu Nedenle İlaç Tedavisinde Olduğu Gibi Tedavinin Kesilmesine Gerek Yoktur. Bu Tedavi Yönteminde Vücuda Doğrudan Müdahale Yapılmadığından İnvazivdir.

Tedaviye Dirençli Kişilerde Kullanılabilir. Terapötik İlişkiyi Geliştirmek İçin Tercih Edilir.

Hastanın İlaç Almayı Bırakmasına Gerek Yoktur. Tedaviye Dirençli Hastalar İlaç Almayı Bıraktıklarında İş Ve Özel Hayatlarında Dengesizlikler Yaşayabilirler.

Hastanın İlaca Dirençli Olup Olmadığına Karar Vermek İçin Kaybedilen Ekstra Zamanın Önüne Geçilir.
Tedaviye Başlamak Ve Bitirmek İçin Çok Kısa Bir Süre Yeterlidir. Ortalama Olarak 2-4 Haftada Tedavi Tamamlanır.

Tedavi Her Hasta İçin Bireyseldir. Protokoller Her Hastanın Spesifik Tanısına Göre Değişiklik Gösterir Ve En Uygun Tedavi Yöntemi Ayarlanır.

TMSnin Riskleri: TMs Uygulaması Sonrası On Hastadan Birinde Tek Doz Ağrı Kesici Kullanımı İle Veya Birkaç Saat İçerisinde Kendiliğinden Geçen Hafif Baş Ağrısı Görülebilir. TMs Uygulaması Sonrası Nadiren Uyku Bozukluğu Görülebilir. Nadir Olgularda, Özellikle Özgeçmişinde Epilepsi Hastalığı Olanlarda Nöbeti Etkileyebileceği Bildirilmiştir. Kulak Bölgesine Uygulanmamalıdır. Uygulanması Gerekiyorsa Tıkaç Takılmalıdır.

Beyin Hücreleri De Beynin Farklı Bölümleri Arasında İletişim Kurar. Beyinde Nasıl Çalıştığı Hala Araştırılıyor Olsa Da Depresyon Semptomlarını Önemli Ölçüde Azalttığı Ve Hastanın Ruh Halini Olumlu Ve Kalıcı Olarak İyileştirdiği Gözlemlendi.
Depresyon Tedavisi Gören Bireylerde Beynin Belirli Bölgelerinde Elektriksel Aktivitede Azalma Gözlemleniyor. TMS Tedavisi İle Kapanan Bu Sinir Hücreleri Uykudan Uyandırılarak Sağlıklı Bireylerin Elektriksel Aktivite Düzeylerine Kavuşturulur. Bunun Sonucunda Depresyon Tedavisi Sağlanır.
Anksiyete Bozukluklarında (bazı Ruhsal Durumlarda), Depresyondan Farklı Olarak Beynin Belirli Bölgelerindeki Sinir Hücrelerinin Aktivite Düzeyinde Artış Olur. Bu Durumda TMS, Artan Sinirsel Aktiviteyi Normal Seviyelere İndirerek İyileştirici Etkisini Gösterir.
Bunlar:
● Depresyon
Negatif Belirtilerli Şizofreni
Bağımlılık
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Alzheimer Hastalığı
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD)
Bipolar Bozukluk
Sosyal Fobi
Panik Ataklar
Endişe
Şizofrenide İşitsel Halüsinasyonlar
Travmatik Stres Bozukluğu Sonrası
Yeme Bozukluğu

TMS TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?

TMS Tedavisinin Süresi Her Hasta İçin Farklıdır. Uygulama Seanslar Halinde Gerçekleşir. İlk Seans Ortalama Bir Saat Kadar Sürmektedir. Ortalama Seans Süresi 15 İla 30 Dakika Arasında Değişmektedir. Tedavi Toplam 2-6 Hafta Sürer.
Her Gün Tek Seans Uygulanır. Tedavi Hastanın Durumuna Göre 20-30 Seans Arasında Uygulanır. 15 Seanstan Sonra Doktor Hastayı Genel Muayeneye Alır. Sonuç Olarak Tedavinin Sonlandırılmasına Veya Devam Ettirilmesine Karar Verilir. Genel Olarak TMS Tedavisi Görenlerin Yorumları İncelendiğinde Tedavinin İkinci Haftasında Terapötik Faydanın Farkedildiği Yönündedir.

TMS Tedavi Sonuçları

Tedavi Başladıktan Sonra 5. Ve 6. Seanslarda Hasta İyileşmeye Başlar. 10.seansın Sonunda İyileşme Biraz Daha Hızlanır. Bu Süreç Hastadan Hastaya Değişmektedir. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.