“Küresel İklim Değişikliği Güncel Sorunlar Çözüm Önerileri” Paneli Gerçekleşti
Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesinin iş birliğinde Küresel İklim Değişikliği “Güncel Sorunlar - Çözüm Önerileri” adlı panel gerçekleştirildi.
Küresel İklim Değişikliği Güncel Sorunlar Çözüm Önerileri” Paneli Gerçekleşti Uşak Valiliği ve Uşak Üniversitesinin iş birliğinde Küresel İklim Değişikliği “Güncel Sorunlar - Çözüm Önerileri” adlı panel gerçekleştirildi.
Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen panele, Uşak Valisi Funda Kocabıyık, Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, il protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
Rektör Savaş: “İklim değişikliği çağımızın en önemli meselelerinden biridir.”
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ekrem Savaş, iklim değişikliğinin çağımızın en önemli meselelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, insanoğlunun kendisine emanet edilen doğayı hor kullanması sonucunda birçok doğal felaketin meydana geldiğini belirtti. Kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarının sıklığı ve etkisinde artış; deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi gibi etkenler sonucunda bitkiler, hayvanlar ve ekosistemlerin yanı sıra insan topluluklarının da ciddi risklerle karşı karşıya kalmakta olduğunu söyleyen Rektör Savaş, “Bilim insanlarının ifade ettiği gibi, Akdeniz Havzasında gerçekleşecek yalnızca 2 derecelik bir sıcaklık artışı bile, orman yangınlarının sayısında ciddi bir artışa, aşırı derecede kuraklığa, biyolojik çeşitlilik kaybına, turizm gelirlerinde azalmaya ve tarımsal verimlilik kayıplarına yol açabilecektir. Bu felaketlerin önüne geçmek bizlerin elindedir. Yenilenebilir, temiz ve doğal enerji kaynaklarına daha fazla yönelmeli, aşırı tüketimden kaçınmalı ve ormanlarımızı korumalıyız.” dedi.
Rektör Savaş: “İnancımızın, şanlı medeniyetimizin bize öğrettiği gibi, doğaya saygılı davranmak hem vatani, hem dini hem de insani bir vazifedir.”
Modern insanın, kendini doğanın hâkimi zannettiğini ifade eden Prof. Dr. Savaş konuşmasında şunları aktardı:
“Bizler doğanın sadece birer parçasıyız. Doğa biz olmadan varlığını sürdürebilir fakat biz tabiat olmadan yaşayamayız. Sanayi Devriminden itibaren gelişmiş ülkeler dünyanın yeraltı ve yerüstü zenginliklerini eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sömürmüşlerdir. Küresel iklim değişikliğinin altında yatan en önemli faktörlerden biri de aşırı miktardaki bu sanayi üretimidir. Oysa tüketim ve üretim arasında bir denge kurulmalı, doğal kaynakların sonsuz olmadığı unutulmamalıdır. Birbirimize karşı olduğu gibi yaşadığımız çevreye, ağaçlara, hayvanlara, denizlere, kısacası tüm canlılara ve doğaya karşı sorumluluklarımız da bulunmaktadır. İnancımızın, şanlı medeniyetimizin bize öğrettiği gibi, doğaya saygılı davranmak hem vatani, hem dini hem de insani bir vazifedir. Peygamberimiz (SAV) “Yarın kıyamet kopacağını bilseniz bile bugün elinizdeki fidanı dikiniz” buyurmuşlardır. İşte ilkemiz, örneğimiz, düsturumuz, sevgili peygamberimizin bu kıymetli sözü olmalıdır. Bizler anne ve babalar olarak, çocuklarımızı ağaç ve orman sevgisiyle yetiştirmeli, onlar için ve onlarla birlikte fidan dikmeliyiz. Çocuklarımızı doğayla iç içe, yeşili görerek, ağaca dokunarak, ormanı koklayarak büyütmeliyiz.”
Rektör Savaş: “Uşak Üniversitesi yeşil bir üniversite olarak uluslararası alanda tescillenmiştir.”
Uşak Üniversitesi olarak, üzerlerine düşen sorumluluk şuurunu özümsemiş bir üniversite olduklarını aktaran Rektör Savaş konuşmasında, “Yeşillikler içerisinde, doğayla iç içe bir yerleşkeye sahibiz. Öğrencilerimizi doğa sevgisiyle yetiştiriyoruz. En büyük mutluluklarımdan biri, üniversitemizin yeşil bir üniversite olarak uluslararası alanda tescillenmiş olmasıdır. Üniversiteleri yürüttükleri sürdürülebilirlik çalışmaları açısından değerlendiren ve “Dünya Yeşil Üniversiteler” sıralaması olarak bilinen “UI GreenMetric”te de geçtiğimiz yıl ilk 1000 üniversite arasına girerek 758. olduk.” ifadelerini kullandı.
Rektör Savaş: “İkim değişikliğinin önüne geçebilmenin önemli yolu israfı önlemektir.”
İklim değişikliğinin önüne geçebilmenin önemli bir yolunun da israfı önlemek ve geri dönüşümü teşvik etmek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Savaş, “Ne yazık ki dünyanın bir bölümü açlıkla, susuzlukla boğuşurken, bir bölümü de gıdayı ve suyu israf ediyor. Bizler de çoğu zaman belki farkında bile olmadan milli servetimizi heba ediyoruz. Unutmayınız ki su hayattır, su medeniyettir. Su olmadan varlığımızı sürdüremeyiz. Suyu israf etmeden, su tüketimimizi aza indirecek yeni üretim teknikleri geliştirerek geleceğimize hep birlikte sahip çıkmalıyız. Ürünleri tekrar dönüştürerek, geri dönüşüm yoluyla insani atıkları ve çevre kirliliğini en aza indirmeliyiz.” dedi.
Rektör Savaş: “DTS Tasarım Merkezimizin tasarlamış olduğu kıyafetlerde geri dönüşüm iplikleri kullanılıyor.”
Uşak Üniversitesinin geri dönüşüm ile ilgili yaptığı çalışmaları anlatan Prof. Dr. Savaş, “Bu konudaki bir sevincim de Deri, Tekstil ve Seramik (DTS) Tasarım Merkezimizin tasarlamış olduğu 112 Acil Sağlık Hizmetleri personel kıyafetlerinde geri dönüşüm ipliklerinin kullanılmasıdır. Bu geri dönüşüm ipliklerinin yüzde 85’i İlklerin Şehri olan Uşak’ta üretilmektedir. Kıyafetlerde kullanılan geri dönüşüm iplikleri sayesinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Muhterem Hanımefendi Emine Erdoğan’ın himayelerinde yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ de desteklenmektedir. Bu anlamlı panele bir kez daha “hoş geldiniz” diyorum. Gün boyu devam edecek sunumlar sayesinde iklim değişikliği sorununa önemli çözüm önerileri geliştirileceğine inanıyorum.” şekilde konuştu.
Etkinlikte Uşak Valisi Funda Kocabıyık yaptığı konuşmada, “Ülkemiz ve büyük ölçekte insanlık için oldukça önemli olduğunu değerlendirdiğim ve hazırlıklarına aylar önce başladığımız “Küresel İklim Değişikliği ‘Güncel Sorunlar-Çözüm Önerileri” adlı panelimizde sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.” dedi.
Küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin insanlığın topyekûn varoluş mücadelesi olduğunu aktaran Vali Kocabıyık, konuşmasında şunları aktardı: “Belki de insanlık tarihinde ilk defa kendi ellerimizle yarattığımız ortak bir düşmanla karşı karşıyayız. Bu düşman da ne yazık ki insanoğlunun kendi sorumsuzluğu ve savurganlığıdır.”
Açılış konuşmalarının ardından panelin birinci oturumuna geçildi. Panel başkanlığını Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat’ın yaptığı ilk oturumda; Prof. Dr. Ecmel Erlat “Küresel İklim Değişikliği ve Ege Bölgesine Etkileri”, Uşak Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Uğur Yıldırım “İklim Değişikliği ve Uşak Özelinde Arazi Kullanımı”, Meteoroloji Mühendisi Afyonkarahisar Meteoroloji 5. Bölge Müdürü Alper Akçakaya “Uzun Devreli İklim Verilerinin Uşak Özelinde Analizi” ve İnşaat Mühendisi DSİ 2. İzmir Bölge Müdürlüğü Planlama Şube Müdürü Özgür Ulusoy “Uşak’ta Su Kaynaklarının Yönetimi ve Planlaması” konularında bilgi verdiler.
Günün ikinci oturumunun başkanlığını Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Nafiz Ekiz’in yaptığı panelde, Prof. Dr. Ekiz “Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli 6. Raporu Bölgesel Bakış”, Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Derya Acar “Küresel İklim Değişiklikleri ve Uşak Yöresine Etkileri”, Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Metin “Küresel İklim Değişikliğinde Eğitimin Önemi: TEMA-MEB Eğitim Programları-Uşak Örneği” ve Orman Mühendisi Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları İle Mücadele Şube Müdürü İbrahim Karaşahin “Küresel İklim Değişikliğinin Orman Varlığı ve Korunmasına Etkileri” konulu konuşmalarını gerçekleştirdiler. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
Panel genel değerlendirmenin ardından sona erdi.