KIRMIZI ALARM VEREN ANADOLU BASINI İÇİN TBMM’DE ÖNEMLİ ADIM
Kırmızı Alarm Veren Anadolu Basını İçin TBMM'de Önemli Adım
Kırmızı Alarm Veren Anadolu Basını İçin TBMM'de Önemli Adım CHP Karabük Milletvekili Ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay, Yerel Televizyon Kanalları İle Yerel Gazetelerin Sorunlarının Araştırılarak Sorunlara İlişkin Çözüm Önerilerinin Tespit Edilmesi Amacıyla TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi Verdi.
Demokratik Toplumların Vazgeçilmez Unsuru Kabul Edilen Yerel Basının Zor Günlerden Geçtiğine Dikkat Çeken Milletvekili Akay, Yerel Televizyon Ve Gazetelerin Sorunlarının Mutlaka Çözüme Kavuşturulması Gerektiğini, Aksi Halde Ayakta Kalmak İçin Direnen Az Sayıda Yerel Basın Kuruluşunun Da Kapısına Kilit Vurmak Zorunda Kalacağına Vurgu Yaptı
YÜZLERCE BASIN KURULUŞU KAPISINA KİLİT VURMAK ZORUNDA KALDI
Yerel Basının Büyük Bir Finansman Sıkıntısı İçerisinde Olduğunu Vurgulayan Milletvekili Akay, “Anadolu Basını, Günümüzde Demokratik Sürecin Etkin Bir Parçası Olamadığı Gibi, Ekonomik Açıdan Ayakta Kalmanın Mücadelesini Vermektedir. Anadolu Basının Şu An En Temel Sıkıntısı Finansman Sıkıntısıdır. Bu Noktada Devlet Yerel Gazeteleri Ayakta Tutabilmek İçin Finansman Desteği Sağlaması Gerekiyor. Ekonomik Darboğaz İçinde Olan Yerel Basın, 2021 Yılında Cumhurbaşkanlığı Tarafından Yayımlanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’yle Tamamen Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya Kalmıştır. Basın İlan Kurumundan Aldıkları Reklam Gelirleri Bile Önemli Ölçüde Azalan Yerel Gazeteleri Yeniden Hayata Döndürmek İçin Çalışmalar Yapılması Gerekiyor. Son 5 Yılda Yerel Gazeteler Ağırlıklı Olmak Üzere 900’ün Üzerinde Gazete Kapısına Kilit Vurmak Zorunda Kalmıştır. Eğer Yaşanan Sorun Ve Sıkıntılara İvedilikle Bir Çözüm Bulunamazsa Yarı Yarıya İnen Yerel Gazete Sayısı Çok Yakın Zamanda Tarihin Tozlu Sayfalarında Yerini Alacaktır.” Dedi
YEREL TELEVİZYONLARDAN İSTENEN UYDU ÜCRETLERİ ÖDENEMEZ DÜZEYDE
Yerel Televizyonların Sorunlarına Da Değinen Milletvekili Akay, “RTÜK’ten Alınan Verilere Göre Türkiye Genelinde Karasal Ortamdan Yayın Yapan 8 Bölgesel Televizyon Kanalı, 151 Yerel Televizyon Kanalı Bulunmaktadır. Yerel Televizyon Yayını Yapan Kuruluşlar Birçok Zorluklarla Karşılaşarak Yayınlarını Devam Ettirme Çabası İçindedirler. RTÜK’ün Yapması Gereken Frekans Tahsislerini Bir Türlü Yapılamaması Özellikle Yerel Televizyonlar Açısından Büyük Sorunlar Oluşturmaktadır.
Yerel Televizyonların Frekans Tahsisi İçin Ödemeleri İstenen Rakamlar Da Uçuk Seviyededir. Yerel Televizyonlar Uydudan Yayın Yapabilmek İçin 1 Milyon 650 Bin Lira Karşılığında Uydu Yayın Lisansı Almaları Gerekmekte, 7 Bin İle 17 Bin 500 Dolar Arasında Değişen Aylık Uydu Ücretini Ödemek Zorundadırlar. Bu Ücretleri Yerel Televizyonların Ödemesi Mümkün Değildir.” İfadelerini Kullandı.
MİLLETVEKİLİ AKAY’DAN ÖNEMLİ ÇAĞRI: YEREL BASININ ÖLÜMÜNE SEYİRCİ KALMAYALIM!
Araştırma Önergesinin Önemine Değinen Akay, “Yayın Yaptıkları İllerin Ekonomik Olarak Çok Fazla Gelişmemesi, Reklamın Öneminin İşletmeler Tarafından Anlaşılamaması Ve Reklama Yapılan Yatırımın Pahalı Bir Alan Olması Gibi Nedenlerle Yerel Televizyonların Ana Geçim Kaynağını Oluşturan Reklam Yayınları Yeterli Düzeye Ulaşamamıştır. Bu Durum Da Yerel Televizyonların Sürdürülebilirliği Açısından Sıkıntılı Bir Durum Oluşturmaktadır. Yerel Televizyonlar Yaşanan Bu Ekonomik Sorunlar Nedeniyle Çalışanlarına Ve Teknolojiye Yeterli Yatırımı Yapamamaktadır. Bu Sebeplerden Dolayı Yerel Televizyon Kanalları İle Yerel Gazetelerin Sorunlarının Araştırılması, Sorunlara İlişkin Çözüm Önerilerinin Tespit Edilmesi Sorunlarının Çözüme Kavuşturulması Büyük Önem Teşkil Etmektedir.” Şeklinde Konuştu.En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.