GENÇLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI

GENÇLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI

GENÇLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol veya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde veya davranış bağımlılık riski taşır.

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde özellikle ergenlerde madde bağımlılığı hızla artmaktadır. Madde kullanımı zamanla okul başarısı, aile yaşantısı, iş ve arkadaş ilişkilerinde ciddi problemlere neden olmaktadır. Madde kullanım yaşının düşmeye başlaması aileleri en çok endişelendiren konulardan birisidir. Çocuklarını maddeden nasıl koruması gerektiğini bilmeyen aileler çeşitli yollara başvurmakta bu da ergenlik çağındaki çocuklar üzerinde olumsuz etki yapmaktadır.

alanya alanya alanya bayan

alanya alanya alanya bayan

Ergenlerde Madde Kullanımının Nedenleri

Madde kullanımı psikolojik, biyolojik, sosyokültürel, aile, genetik ve diğer faktörlerden   kaynaklanabilir.

• Ruhsal sorunları ya da bağımlılığı bulunan aileler

• Doğru olmayan yetiştirme yolları

• Ebeveynler ve çocuk arasında bağlanma sorunu ve ilgi eksikliği

• Okul, aile, iş ortamında madde kullanımının onaylanması

• Ders başarısında düşüş gibi çeşitli etkenler madde kullanımında risk yaratan faktörlerdir.

Koruyucu Etkenler;

• Güçlü ve pozitif aile bağları

• Ebeveynlerin çocuklarının arkadaşlarından ve neler yaptıklarından haberdar olması

• Sevgisini ve ilgisini sürekli hissettiren aile

 • Aile içi kuralların açık, net olması ve herkesin bunlara uyması

•  Ebeveynlerin çocuklarının yaşamlarına ilgili olmaları

• Okulda başarılı olma

• Uyuşturucu kullanımı ile ilgili doğru bilgilenme

Madde Kullanımının Bazı Belirtileri

Uykusuzluk, terleme, iştahsızlık, içe kapanma, kilo kaybı, gözlerde kızarıklık, ani huy değişiklikleri, ders başarısında düşme, şaşkın görünüm.

GENÇLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI

Bu belirtilerin hepsi ya da birkaçının olması kişinin kesin olarak madde kullandığını göstermez. Sadece bazı fiziksel ve ruhsal değişikliklerdir.

Aileler Nasıl  Davranmalıdır ?

Aile tutumları madde bağımlılığı tedavisinde çok önemlidir. Ailelerin seçeceği en doğru yol gençle ilişkiyi bozmadan iyi bir iletişim sağlamak olmalıdır. Genç, sorunları hakkında konuşmak için cesaretlendirilmeli ve aile böyle bir durumdan şüphelendiğinde hemen yargılama ve suçlama yoluna gitmemelidir. Gençle bağın koparılmaması, aile ve gencin sorunu kabullenmesi gerekir. Konuşmalar sorun odaklı değil çözüm odaklı olmalıdır. Kendi davranışlarınızın çocuğunuza örnek olduğunu unutmayın. Örneğin, sigara kullanan anne babaların çocuklarının sigara kullanma yüzdesi daha yüksektir. Bu konuda sizin tutumunuz çocuğunuza örnek olacaktır. Kendi davranışlarınızı gözden geçirin. Çocuğunuzun ilgi ve yeteneklerinin farkına varmasına yardımcı olun bir hobi edinmesini sağlayın. Başardığı işlerde mutlaka destekleyin başkalarıyla kıyaslamayın. Verdiğiniz değeri, güveni ve sevginizi mutlaka hissettirin. Bazı durumlarda fikrini sorun yakın ilişki kurmaya ve onu dinleyip anlamaya çalışın. Çocuğunuzun söylediklerini ciddiye alın göz teması kurmaya dikkat ederek dinleyin.  ‘‘Şunu yapmalısın, ben olsam böyle yapardım’’ yerine ‘‘Seni anlıyorum çok zor olmalı’’ gibi cümlelerle konuşmaya başlamak daha doğru olacaktır. Her konuda öneride bulunmayın, sürekli öğüt ve nasihatten kaçının bunun yerine anlattığı konuların arkasındaki duygusunu anlamaya çalışın. Çocuğunuzun içinde bulunduğu zor durumu size anlattığı için pişman olmasına neden olmayın her zaman onun yanında olduğunuzu hissettirin. Kontrolünüz olsun fakat bu baskı haline gelmesin. Aile baskısı özellikle ergenlik çağındaki çocuklar üzerinde daha fazla stres yaşamasına ve maddeye yönelmesine neden olmaktadır. ‘‘Maddeyi bırak, hala kullanıyor musun? ’’ gibi maddeyi hatırlatıcı, kişinin kendini suçlu hissetmesine neden olacak cümlelerden kaçının. Direkt konuya girerek değil dolaylı yollardan olumsuz durumları fark etmesine yardımcı olun. Aile olarak siz bilgilenin. Unutmayın,  panikle ve kontrolsüz davranmak sorunun daha da büyümesine neden olacaktır.

GENÇLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI

Tedavisi mümkün olan bir durum olduğunu unutmayın. Bireyi tedaviye ikna etmek için baskı yapmadan zararın farkına varmasını sağlayarak yaklaşın. Kişinin tedaviye istekli ve kararlı olması, kendini hazır hissetmesi en önemli aşamadır. Tedavi sürecinde açık ve doğru iletişim kurulmalıdır. Bağımlılık tedavisi kişiye, kullanılan maddenin cinsine ve kullanım süresine göre değişiklik gösterir. Maddeyi kişinin tek başına bırakması çok zordur mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır. İyileştikten sonra gerekli sosyal ve psikolojik önlemler alınmazsa yineleme oranı çok yüksektir.En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.

PSİKOLOG ŞEVVAL CİNBAŞ