EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ
Emeklilikte Yaşa Takılanlara İlişkin Kanun Teklifi Tbmm Genel Kurulunda Kabul Edildi
Emeklilikte Yaşa Takılanlara İlişkin Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda Kabul Edildi, Genel Kurulda Kabul Edilerek Yasalaşan Kanun Teklifine Göre; Aylık Bağlanması Talebinde Bulunanlar, Yaş Dışındaki Diğer Şartları Taşımaları Halinde Yaşlılık Veya Emekli Aylığından Yararlanacak, Emekli Olduktan Sonra Aynı İş Yerinde 30 Gün İçinde Tekrar İşe Başlayan Bütün Çalışanlar İçin Yüzde 5 Destek Primi Verilecek, Kadroya Alınan İşçiler İle İşçi Statüsüne Geçirilenlerin; Emeklilik, Yaşlılık Veya Malullük Aylığı Almaya Hak Kazanmaları Halinde, İş Sözleşmelerinin Feshini Zorunlu Tutan Düzenlemeler Yürürlükten Kalkacak.
Genel Kurulda, Ak Parti'nin Gündem Ve Çalışma Saatlerine İlişkin Grup Önerisi Kabul Edildi.
Buna Göre, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (eyt) İlgili Düzenlemeleri İçeren Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Gündemin İlk Sırasına Alınarak Görüşmelerine Başlandı.
Öneriyle, Türk Arkeoloji Ve Kültürel Miras Vakfı Kanunu Teklifi, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi İle Çevre Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Gündemin Ön Sıralarına Alındı.
TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Teklifin Tümü Üzerinde Konuşan İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Eyt Kanun Teklifinin Mecliste En Hızlı Şekilde Çıkması İçin Ellerinden Gelen Her Şeyi Yapacaklarını Belirtti.
Eyt'liler Bir An Evvel Beklediği Bu Emeklilikle Tanışsın İstiyoruz." Diyen Usta, Grup Olarak Konuşmalarını Mümkün Olduğu Kadar Kısa Tutacaklarını Söyledi.
Prim ödeme gün sayısının kademeli olarak artmasının kanun teklifinin en büyük eksikliği olduğunu savunan Usta, kanun teklifindeki prim gün sayısının 5 bin güne düşürülmesi için önerge verdiklerini açıkladı.
Kanun teklifine yönelik hazırlanan etki izinde, düzenlemenin bütçeye 10 aylık yükünün hesaplandığını söyleyen Usta, İYİ Parti Grubu olarak bunun 15 yıllık yük hesabını yaptıklarını dile getirdi.
Kanun çıktığında emekli olabilecek kişilerin toplam 15 yıllık yükünün 548 milyar lira olacağını belirten Usta, "Bugün EYT'li olanlar ve potansiyel EYT'lilerle birlikte bütün sistemin 15 yıllık yükü sabit fiyatlarla 883 milyar TL." dedi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetinin giderilmesi konusuna ilk defa 12 Haziran 2011 tarihli seçimlerde MHP'nin seçim beyannamesinde yer verildiğini, bu vaatlerinin 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2017 ve 24 Haziran 2018 seçim beyannamelerinde de yer aldığını hatırlattı. Kalaycı, "MHP'nin verdiği bir sözü daha yerine gelmektedir." dedi.
Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle istikrara kavuştuğunu belirten Kalaycı, "Bu dönemde birçok alanda tarihi adımlar atılmış, başarılar elde edilmiştir. Türkiye, bir yandan pandemi ve savaş kaynaklı ekonomik sorunlarla bir yandan terörle başarılı bir mücadele verirken diğer yandan da maruz kaldığı bölgesel ve küresel dayatmaları, ekonomik ve siyasi baskıları boşa çıkarmıştır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin "Lider ülke Türkiye"ye doğru kutlu yürüyüşünü kararlılıkla sürdüreceğini kaydeden Kalaycı, "Toplumsal mühendislik hesaplarıyla Türkiye’yi kargaşa ve kaos iklimine sokmaya, ülkemizin rotasını değiştirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir. Yalanlarla, dezenformasyonla, algı operasyonlarıyla bu milletin önünü kesemezler, kutlu yürüyüşünü durduramazlar. Türk milleti algı oyunlarına gelmez, müfterilere inanmaz, adaletinden asla sapma göstermez." değerlendirmesinde bulundu.
HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, AFAD'ın raporunda bile "Çok yakında Maraş merkezli bir deprem olacak" denildiğini belirterek, "(Asrın felaketi) diyorsunuz, değil, asrın cinayeti bu." dedi.
Artçı deprem olurken inşaat yapılamayacağını savunan Paylan, "Bir daha yurttaşlarımız deprem altında kalmasın diye jeolojik araştırmalar yapıp, artçı depremlerden sonra binaları başlatmamız lazım. Ama gün var mı? Yok. 'Mayısta seçim yapacağım, martta temel atmam lazım...' Niye? 'Güç gösterisi yapacağım.' Yapmayın arkadaşlar, bu rant çarkı yurttaşlarımızı öldürdü." ifadelerini kullandı.
Bir deprem bütçesi yapılmasını öneren Paylan, bütçeden israfa giden kaynakları keserek şehirlerin depreme güvenli hale getirilmesini gerektiğini söyledi.
CHP MALATYA MİLLETVEKİLİ VELİ AĞBABA, DEPREMDE ÖLEN EYT'Lİ İNSANLARIN EMEKLİ MAAŞLARININ HAK SAHİPLERİNE BAĞLANMASINI İSTEDİ
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremde ölen EYT'li insanların emekli maaşlarının hak sahiplerine bağlanmasını isteyerek, "EYT'li olup eksik primi olan ve depremde hayatını kaybedenlerin eksik primlerini devlet karşılamalıdır. Aynı şekilde iş yeri yıkılan, zarar gören esnafın da EYT prim eksiklerini devlet karşılamalı ve hemen aylık bağlamalıdır." diye konuştu.
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, yasa teklifiyle bir kademeli geçiş sunulduğu şeklindeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Akbaşoğlu, şunları kaydetti:
"1999 yılı, 8 Eylül'den önce ve sonra olmak üzere iki farklı hukuki statü getiriyor. 9 Eylül 1999'dan önce yaş şartı yok. Bununla beraber, 9 Eylül 1999'la beraber 99'dan bugüne kadar yürürlükte olan mevzuat aynı mevzuattır. 99'daki mevzuat bugüne kadar geçerli bir mevzuattır ve o mevzuatta da emekli olabilmek için üç şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi sigortalılık süresini doldurmak, ikincisi 5 bin ila 5 bin 975 gün arasında işe başlama tarihi itibariyle değişkenlik arz eden bir kademeli pirim günü sayısını doldurmak, üçüncü şart olarak da yaş şartını doldurmak. Dolayısıyla 3 şart yerine geldiğinde emekli olabilme hakkı elde edilebiliyor. Biz bu konuda AK Parti iktidarlarından önce mevcut bulunan üç şarttan yaş şartını tamamen ortadan kaldırıyoruz ve bugün itibarıyla 1999'dan itibaren şu ana değin yürürlükte olan mevzuata göre, kanunlara göre çalışma süresini, sigortalılık süresini ve tabi olduğu prim gün sayısını dolduran ve 1999'dan önce sigortalılık başlangıcını başlatabilen bütün çalışanlarımıza yaş şartı aranmaksızın emekli olma hakkı getiriyoruz. Dolayısıyla işin doğrusu, özü ve esası tam da budur. Bunun dışındaki değerlendirmeler hakikati asla ve kata ifade etmemektedir."
Bunun önemli bir reform olduğunu vurgulayan Akbaşoğlu, "Bu düzenleme, AK Parti'nin, Cumhur İttifakı'nın verdiği sözü pandemiye rağmen, enerji krizine rağmen, depreme rağmen, her şeye rağmen nasıl yerine getirdiğinin, 'Yaparsa AK Parti yapar, yaparsa Cumhur İttifakı yapar.' sözünün nasıl ete kemiğe büründüğünün tescilidir." yorumunu yaptı.
Teklifin birinci maddesi üzerine konuşan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, kanun teklifinin kamuoyu tarafından uzun süredir beklendiğini ancak iktidarın sorunun çözümüne odaklanmak yerine seçim hedefi olarak EYT'li vatandaşları istismar etmeyi tercih ettiğini ileri sürdü.
EYT'li vatandaşların uzun bir süredir kararlılıkla mücadelelerini sürdürdüğüne işaret eden Yılmaz, "İktidar, bu süreçte sorunu görmezden gelmiş, EYT mağdurlarını dışlamıştır. Bugün ise yeni bir seçim kazanma şansı kalmayan iktidar yıllardır görmezden geldiği bu sorunu çözmek için adım atmıştır." diye konuştu. Teklifle yaş sorunu yerine prim sorunu getirildiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"Teklifte birçok eksik var. Bu eksikler tamamlanarak getirilseydi toplumun büyük bir kesimi çok daha mutlu edilecekti. Toplumsal refah artacak ve üretilecek olan rıza daha da büyük olacaktı. Ancak maalesef belli bir kesim yasa kapsamına alındı, bazı kesimler bütün ısrarlarımıza rağmen yasa kapsamına alınmadı. Alınmadığı için de bu yasa eksik çıkıyor. Bütün bunlara rağmen yasanın ivedilikle geçmesi ve hak sahiplerinin bir an önce haklarına kavuşmasını diliyoruz ve İYİ Parti olarak yasayı destekliyoruz."
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, teklifle vatandaşların bir mağduriyetinin daha ortadan kaldırılacağını, teklifin 4 milyondan fazla vatandaşı doğrudan ilgilendirdiğini söyledi.
EYT konusunun köklü bir şekilde çözüme kavuşturulduğunu vurgulayan Aksu, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin sağladığı yönetim istikrarı ile atılan reformist adımlar çerçevesinde daha evvel asgari ücretin vergi dışı bırakılması, 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, mali ve sosyal haklar ile çalışma şartlarına ilişkin iyileştirmeler gibi çalışan ve emeklilerimizin birçok talep ve beklentisi yerine getirilmiştir. MHP olarak seçim beyannamelerimizde yer verdiğimiz EYT’lilerin mağduriyetlerinin giderileceği taahhüdümüz de gerçekleşecektir." ifadelerini kullandı.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan'ın Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlere değinerek, AK Parti'nin 20 yıldır sürdürdüğü yanlış politikalar sebebiyle "asrın cinayeti" söz konusu olduğunu öne sürdü.
"23 gündür hala çadır yok, enkaz altında cenazeler var, elektrik, su yok." diyen Turan, "Felaketin sebebi, hiç eğmeye bükmeye gerek yok, Recep Tayyip Erdoğan ve onun kurduğu sistemdir. Felaketin sebebi neoliberal, siyasal İslamcı, faşist, inşaata dayalı rejimdir. Felaketin sebebi liyakatsizlik, kurumların içinin boşaltılması ve her şeyin Erdoğan’a bağlanmasıdır. Aslında tek adam rejimi göçük altında kalmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.
Yerinden söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçundan gözaltına alındığını aktardı.
Beştaş, "Bu deprem vesilesiyle halkı susturma çalışmaları artık kabul edilemez, bıçağın kemiği çoktan geçtiği bir aşamaya vardı. Onları gözaltına alacaklarına, asıl depremin sorumlularını, denetlemeyenleri, kayyumları, buna yol verenleri gözaltına almaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Eleştirilere cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik"ten gözaltına alınan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'ın paylaşımlarını aktardı. Elitaş, şöyle konuştu:
"Bir profesör ki 28 Şubat tarihinde attığı ancak daha sonra sildiği tweette 'İlk iki gün asker inmediği için korumasız kadınlara tecavüz edilmiş' diyor. Allah aşkına, böyle bir şey olur mu? Yalan söylemek ahlaksızlığın daniskasıdır. 'Deprem bölgesini geziyoruz. Malatya’daki bin kadar çocuk yitik; organ mafyası ya da çocuk cularından kuşkulanıyoruz.' diye paylaşımda bulunmuş. Böyle bir nefret diline, aşağılık bir söyleme cevap vermek mecburiyetindeyiz. Ahlaksızlığa susamayız, ahlaksızlara cevabını vermek zorundayız.
Acılarımızı yaşamamız, o insanlara katkı sağlamamız, o kardeşlerimizle kucaklaşabilmek, onların yaralarını sarabilmek için bugün tek yürek olma günü ama bunun yerine parçalama gayreti içinde olanlar var. Ahlaksızlık, dezenformasyon yapanlara, vatandaşı infiale uğratacak toplumsal bir hareket ortaya çıkarabilecek bu sosyal medya denilen konuyu canavarlaştırarak insanları birbirine düşürmeye çalışanlara karşı hep birlikte gayret edelim."
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın depremzedelere yönelik "helallik istiyorum" şeklinde açıklama yaptığını anımsatarak, "Çünkü 'Orada gerekeni yapamadık' diyor. Gerekeni yapamadıysanız buradaki en büyük olgunluk hatanızı kabul etmenizdir. Asrın felaketi olduğu için değil alınabilecek tedbirler önceden alınmadığı için bunları yaşadık." dedi.
Teklifin birinci maddesi üzerinde, AK Parti ve MHP'nin ortak önergesi kabul edildi.
Buna göre, işverenin sosyal güvenlik destek priminden yararlanması için emekli ve yaşlılık aylığı bağlananların tekrar işe başlatılması için öngörülen 10 günlük süre 30 güne çıkarıldı.
Teklifin kabul edilen ilk maddesi şöyle:
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Genel Kurulda kabul edilen teklif, 4 maddeden oluşuyor.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.
Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.
İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.
Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.
Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.En Güncel Uşak Haberleri , Uşak Haber Sitesi Olan 64ajans.com Yer Alır. Güncel Uşak Haberleri Okumak İçin Web Sitemizi Takipte Kalın. Ayrıca Bizlere Sosyal Medya Adreslerimizden Ulaşabilirsiniz.