DEPRESYON VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI Depresyon, günlük hayatı doğrudan etkileyen, kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan bir durumdur. Her yaşta görülebilir ve yapılan araştırmalara göre, kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır. Kış aylarının gelmesiyle birlikte ruhsal olarak bazı değişiklikler ortaya çıkmaya başlayabilir. Sıkıntı verici, zor bir dönemden geçtiğiniz olaylar karşısında üzüntü, mutsuzluk gibi duygular hissetmek normaldir. Çevrenizde zaman zaman depresyonda olduğunu söyleyen kişiler olmuştur. Depresyon üzüntü hissetmekten daha farklı bir durumdur. Depresyon ve üzüntüyü birbirine karıştırmamak gerekir.
Kısaca bazı belirtileri ; sürekli üzgün hissetmek, günlük yapılan aktivitelerde ve sorumlulukları yerine getirmekte zorlanmak, yapmaktan hoşlandığınız aktivitelere karşı ilgi kaybı ve isteksizlik, iştahta ve uyku düzeninde değişiklikler meydana gelmeye başlaması, konuşmada ve hareketlerde yavaşlık, değersiz hissetmek, konsantrasyon kaybı, yaşam kalitesinin düşmesi, intihar düşünceleri vb. Bu belirtilerin görülmesi sonucunda depresyon tanısı konulabilmesi için en önemli faktör devam ettiği süredir. Depresyonun görülmesinin tek bir nedeni yoktur biyolojik, psikolojik, sosyal faktörlerin birleşimidir ve nedenleri kişiden kişiye değişebilmektedir.
Depresyon yaşayan bir kişiye çevresinin verdiği destek ve davranma şekli çok önemlidir. Yaşanılan durumları kişisel algılamamalı ve yapılması gereken işlerde destek olmalısınız. Sosyalleşmeleri için zorlamamalı, nasıl davranması gerektiğini söylememeli, kişiyi dinlemeli ve zaman ayırmalısınız. En önemlisi bir profesyonel yardım alma konusunda destek olmalısınız.
Sürekli üzüntü ve karamsar ruh hali, umutsuz ve çaresiz hissetmek, suçluluk duygusu, sinirlilik hali, motivasyon ve konsantrasyon eksikliği, hayattan zevk almamak, Endişeli hissetmek, intihar veya kendine zarar verme düşüncesinde olmak.
Normalden daha yavaş hareket etmek veya konuşmak, iştah veya kiloda beklenmeyen değişiklikler, açıklanamayan ağrılar, enerji eksikliği, nedeni bulunmayan ağrılar, regl döngüsünde değişiklikler, uyku düzeninde yaşanan değişiklikler.
Depresyon geçici olabilir ya da uzun vadede yaşanılabilir. Depresyonla yaşamak zorlayıcı olabilir fakat psikolojik yardım alarak belirtilerinizi azaltabilir ve belirtilerinizi yönetmeyi öğrenerek yaşam kalitenizi artırabilirsiniz.
Depresyon şiddetine göre üç grupta incelenir ;
Hafif Depresyon : Günlük hayatınızı en az düzeyde etkiler.
Orta Depresyon : Günlük yaşantınızı büyük ölçüde etkiler.
Şiddetli Depresyon: Günlük hayatınızın tamamında etkilir.
Depresyonla yaşamak ve kurtulmaya çalışmak çok kolay bir durum olmayabilir. Ancak ruh haliniz üzerinde fark ettiğinizden daha fazla kontrole sahipsiniz. Dolayısıyla kurtulmak için ilk adımı atmayı deneyebilirsiniz. Odağınızı değiştirmeye çalışabilirsiniz. Özellikle yalnız kaldığınızda fazla düşünüyor ve olumsuz düşüncelere kapılıyorsanız, bu düşünceleri zihninizden atamıyor ve sürekli olarak dönmeye devam ediyorsa odak noktanızı değiştirmek için çabalayabilirsiniz. Örneğin, daha önce başlamak isteyip başlamadığınız bir işe başlamak, yeni bir hobi edinmek vb. Ailenizle ve yakınlarınızla iletişim halinde olmak, yaşadığınız durumu güvendiğiniz biriyle paylaşmak yardımcı olacak adımlardan birisidir. Fiziksel sağlığınız ve beslenme düzeniniz nasıl hissettiğiniz üzerinde büyük bir yere sahiptir. Sağlıklı beslenmeye, bol su içmeye, düzenli olarak egzersiz yapmaya, uyku düzeninize ve uyandıktan sonra hemen yataktan kalkmaya özen gösterin. Zihninizi meşgul tutun, düşüncelere kapıldığınız sıralarda bekleyin ve nefes egzersizleri yapmayı deneyin. Kendinizi kötü hissettiğinizde, olumsuz düşüncelere kapıldığınızda günlük yazın ve duygularınızı burada ifade etmeye çalışın. Yaşadığınız belirtileri internetten araştırmayın. Açık havada günlük yürüyüş rutinleri oluşturun.
Gerçekten neye ihtiyacın var ?
Yalnız değilsin, her zaman yanındayım.
Benim için değerlisin, yardımcı olmak istiyorum.
Bunu atlatabileceğine inanıyorum.
Abartıyor olabilirsin.
Pozitif düşünmeye çalış.
Elindekilere şükret.
Senin için her şeyi yapıyoruz artık iyi olman gerek.
Herkesin başına gelebilir.
Sabret.
Senden daha kötü durumda olanlar var.
Depresyon yaşayan bir kişiye çevresinin verdiği destek ve davranma şekli çok önemlidir. Yaşanılan durumları kişisel algılamamalı ve yapılması gereken işlerde destek olmalısınız. Sosyalleşmeleri için zorlamamalı, nasıl davranması gerektiğini söylememeli, kişiyi dinlemeli ve zaman ayırmalısınız. En önemlisi bir profesyonel yardım alma konusunda destek olmalısınız. Sonuç olarak, depresyon kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan ve yaşam standardını doğrudan olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Fakat, bununla baş etme, semptomların yoğunluğunu azaltmak ve tamamen bu durumdan kurtulmak mümkündür. Eğer kendi çabalarınızla bu durumu aşamadıysanız, günlük işlerinizde aksamalar meydana gelmeye başladıysa mutlaka bir psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Unutmayın zaman zaman üzüntü ve mutsuzluk yaşamak depresyon anlamına gelmemektedir. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
PSİKOLOG ŞEVVAL CİNBAŞ
EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024EKONOMİ
21 Kasım 2024