ÇİFTLER ARASI SAĞLIKLI İLETİŞİM İlişkileri yaralayan, ‘Mahşerin dört atlısı’ dediğimiz davranış biçimleri var. Bunlar; eleştiri, aşağılama, savunmada kalma ve görmezden gelmedir. Ayrıca eşlerden biri tüm tartışmaları ‘dövüş ya da kaç’ prensibiyle ele alıyorsa, bir anlaşmazlık sırasında olumlu ve olumsuz etkileşim oranı bire birse, bunlar da kötüye işarettir.”
John Gottman
İletişim günlük hayatımızın temelini oluşturur. Dolayısıyla çiftler arasında da sağlıklı bir ilişki için en önemli unsurlardan birisidir. Çiftler arası iletişim mutlu bir beraberlik veya evlilik için ön koşuldur. Ailenin sağlıklı olabilmesi için eşlerin ayrı ayrı iç huzurunun yerinde olması gerekir. Çiftlerin ilk olarak sağlıklı bir ilişkiye başlamış olması gerekir. Bunun için bazı temel koşulların sağlanması gerekir. Bunlar; Koşulsuz destek, takdir ve onay, anlayış, hoşgörü, güven, sevgi ve saygıdır. Bunlar gibi temel şartlar sağlanmadıysa ya da eksikse sağlıklı bir iletişimden dolayısıyla sağlıklı bir ilişkiden söz etmek mümkün olmaz
Aile içerisinde veya çiftler arasında çatışma olması kaçınılmaz bir durumdur. Çünkü her insan birbirinden farklıdır ve birbirlerinden bazı beklentileri vardır. Kişiler zaman zaman farklı istek ve ihtiyaçlardan dolayı çatışma, tartışma yaşar. Amacımız hiç çatışma yaşamamak değil bu çatışmalardan ortak kararlar alarak çıkabilmektir.
• Karşısındakini dinlemeden tek taraflı iletişim kurmak
• Yaşanılan sıkıntı ve problemleri dile getirmemek, biriktirmek
• Duygu ve düşünceleri ifade etmemek
• Yargılama ve etiketleme yapmak
• Sürekli olarak şikayet etmek
• Kıskanç ve baskıcı davranmak
• Genellemelerde bulunmak
• Ses tonunu yükseltmek
Anlatmak istediğiniz şeyi mümkün olduğunca kısa ve net bir şekilde ifade etmek hem sizi hem de partnerinizi daha az yoracaktır. Kendinizi ifade ettikten sonra bir süre cevap almak için beklemeniz gerekebilir. Böylece eşinize zaman tanımış olursunuz. Bunu yapmadığınızda karşılıklı iletişim gerçekleşmez ve sürekli kendi kendinize konuştuğunuzu hissedersiniz. İyi bir dinleyici olmak da iletişimin olmazsa olmaz şartlarından birisidir. ‘‘Beni hiç anlamıyorsun.’’ Gibi olumsuz ifadelerinizi ‘‘Her zaman aynı fikirde olmayabiliriz ama bana destek olup anlamaya çalışmanı beklerim.’’ Şeklinde olumlu ifade etmeniz halinde eşiniz anlaşılmak istediğinizin farkına varacaktır. Söylemek istediğiniz şey olumsuz bile olsa olumlu bir şekilde cümlenizi sonlandırın. ‘‘Son günlerde uğraşıyorsun ama uzun zamandır sinirliydin.’’ Yerine ‘‘Uzun zamandır sinirli olduğunu düşünüyordum ama son zamanlarda bunun için çabalıyorsun.’’ Şeklinde kendinizi ifade etmeyi deneyebilirsiniz. Sürekli geçmişten konuşmak da iletişimi sınırlayan faktörler arasındadır. Bunun yerine gelecekte nasıl daha farklı davranabilirsiniz bunun üzerine konuşun. Yani şikayet etmektense farklı bir alternatif bulmak daha yapıcı olacaktır.
Yapılan bir araştırmada çiftler üzerinde mola vermenin etkisi araştırılmış ve araştırma esnasında çiftlere bazı ekipmanlar takılmış. Çiftler tartışmaya başladıktan, kalp atış hızları yükseldikten bir süre sonra, ekipmanların bozulduğu ve bir süre beklemeleri gerektiği söylenmiş. Bekleme esnasında çiftlere kitap, dergi gibi oyalanabilecekleri şeyler verilmiş. Biraz zaman geçtikten sonra ekipmanlardaki sorunun çözüldüğü ve tartışmaya devam edebilecekleri söylenmiş. Birçok çiftte konuşmalar tamamen değişmiş çoğu arabulucu gibi davranmaya başlamış. Araştırma sonunda, mola verip kalp atış hızı normale dönen çiftler birbirlerine karşı daha esnek, uzlaşmaya daha yatkın oldukları görülmüş. Tartışma esnasında mola vermek çiftleri sakinleştirir ancak mola esnasında yaptığınız, düşündüğünüz şeyler de molanın faydalı olmasında etkilidir. Mola sırasında kişisel olarak sizi rahatlattığını düşündüğünüz şeyleri yapabilirsiniz.
İlişki içerisinde bireyler kendi benliklerini unutmamalı, kendilerine mutlaka zaman ayırmalılardır. Zaman zaman her birey kendi arkadaş çevresiyle sosyalleşmeli ya da mutlaka kişisel olarak zevk aldığı bir aktiviteyi partneri olmadan yapmalıdır. Her bireyin kendine ait bir alanı olması ve bazen bu şekilde vakit geçirmeleri, kişilerin birbirlerinin alanına saygı duymaları da ilişki ve iletişim konusunda yarar sağlayacaktır.
Çiftler dayanışma içinde olmalı, birlikte karar alabilmeli ve uzlaşmaya istekli olmalıdırlar. Karşılıklı güven ilişkisi mutlaka sağlanmalı ve birbirlerinin kararlarını destekleyebilmelidirler. Fikirlere saygı duyulmalı, yargılamadan partnerini dinleyebilmelidirler. Bireyler kendi fikirlerini özgürce beyan edebilmelidirler. Her ilişki kendine özgü ve özeldir. Çevrenizdeki ilişkilerle kıyaslama yapmamaya özen gösterilmelidir. Çiftler arasında haklı haksız aranmamalı, nasıl daha mutlu ve ilişkideki sorunları yapıcı bir şekilde nasıl çözebileceğinize odaklanmalısınız. İletişimin kesin olarak bir kuralı vardır : Konuşmak ve birbirini anlamaya çalışmak. Karşılıklı olarak sorunlarınızı gideremiyorsanız bir uzmandan destek almanız da faydalı olacaktır. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
PSİKOLOG ŞEVVAL CİNBAŞ
EKONOMİ
08 Aralık 2023EKONOMİ
08 Aralık 2023EKONOMİ
08 Aralık 2023EKONOMİ
08 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.