AİLE İÇİ İLETİŞİM Bireyin ilk deneyimlerini kazandığı, davranışlarının ve kişiliğinin şekillendiği yer ailesidir. Çocuğa davranma şekli ve bundan çıkardığı sonuç ilk yaşantılarına şekil verir. Bu dönemde yaşanan deneyimlerde gelecekteki hayatını büyük ölçüde etkiler. Bu dönemde çocuk bir birey gibi davranmayı öğrenir bu yüzdende bir rol modele ihtiyaç duyar. Özellikle ilk çocukluk deneyimlerinin yaşandığı ve kişiliğin oluşmaya başladığı 0-6 yaş arası çok önemlidir.
Doğru ve etkili bir iletişim aile bireylerinin birbirlerinin duygu ve düşüncelerini anlamasını sağlar. Yardımlaşma ve paylaşma gibi davranışlara yol açar. Çocuk gelişimi için uygun bir ortam ortaya çıkarır. İletişim sadece kendini anlatabilmek, ifade edebilmek değil karşısındaki kişiyi de anlayabilme yeteneğidir. Duygu ve düşüncelerini kolay bir şekilde ifade eden aile bireyleri, çözülemez gibi gelen problemleri çözebileceğini fark eder. Açık ve net bir iletişim sağlayamayan ailelerde ise problem çözmek daha da zorlaşır, aile arasında samimiyet eksikliği oluşur. Bu durum aile bireylerini birbirinden uzaklaştırmakta, ileride aile üyelerinin ayrı yaşamasına, ebeveynlerin boşanmasına ve çocuklarda adaptasyon ve bazı davranış sorunlarına neden olmaktadır. Aile bireyleri arasındaki olumlu ve doğru bir iletişim ailenin mutluluk seviyesinin artmasına olanak sağlar. Ayrıca, çocuk bu iletişim tarzını öğrenerek ve model alarak yetişkinlik döneminde de sağlıklı sosyal ilişkiler kurmasına yardımcı olur. Ek olarak, kendini ifade edebilme becerisi ve özgüven sağlar.
• Aile içinde etkili ve doğru bir iletişim kurabilmek için ilk olarak aile bireyleri birbirlerine zaman ayırmalılardır.
• Duygu ve düşünceler ifade edilirken açık ve net olunmalıdır. İstediklerinizi, beklediklerinizi doğrudan açıkça belirtin.
• Yalnızca kendi isteklerinizi anlatmayın, karşınızdaki kişinin anlattıklarını da dikkatlice dinleyin.
• Karşınızdaki kişinin yaşını da mutlaka göz önünde bulundurun. Çocuğunuzla iletişim kurarken sizi bir yetişkin gibi anlayıp, dinlemesini beklemeyin. Çocuğunuzun anlayabileceği bir dille ve bazı örnekler vererek anlamasını kolaylaştırabilirsiniz.
• İletişim kurarken en önemli etkenlerden birisi de beden dilidir. Anlattıklarınızla yüz ifadenizin uyumlu olmasına dikkat edin.
• Aile içinde koyduğunuz kuralların nedenlerini açıklayın ve değiştirmemeye özen gösterin.
• Empati yapmaya dikkat edin. Karşınızdaki kişinin bakış açısıyla olaylara bakmaya çalışmak birbirinizi anlamada ve sorunu çözmede büyük fayda sağlayacaktır.
• Bazı sorunları çözmeye çalışırken sevginizi her zaman belli edin.
• Sürekli olarak emir cümleleri kullanmak iletişime engel olan faktörlerin başında gelir. “Yemeğini bitir, oyuncaklarını topla, ödevlerini yap…” gibi cümleleri sıklıkla çocuğunuza ve diğer aile bireylerine kullanmak çocuğunuzun da böyle bir iletişim yolu seçmesine neden olur.
• Korkutarak konuşmak. “ Derslerinde başarılı olamazsan televizyon izleyemezsin, yemeğini bitirmezsen büyüyemezsin…” gibi cümleleri sık sık kullanmak korku hissetmesine neden olur ve korku da kızgınlık, öfke duygularını geliştirmesine, boyun eğme ve itaat etme davranışında bulunmasına sebep olur.
• Aile bireylerinin sürekli olarak birbirini eleştirmesi de iletişime engel olan faktörlerden birisidir. Özellikle çocuklarınıza bu şekilde konuşmak değersizlik, yetersizlik duygularına kapılmasına yol açar.
Doğru iletişim sağlanan ailelerde çocuklar daha bağımsız bir kişilik geliştirirler. Duygu ve düşüncelerini kolay ifade edebilme becerisi elde ederler. Doğru bir iletişim sadece kendini anlatmak değil karşıdaki kişiyi de anlayabilme konusunda etkili olur. Çocuklarına iyi örnek olmak isteyen anne ve babaların ilk olarak kendi içlerinde huzurlu birer birey olmalıdırlar. Aile içinde iletişimin sağlıklı olduğu ailelerde aile bireyleri de kendi içlerinde ruhsal anlamda daha huzurlu ve sağlıklı olurlar. Aile içi iletişim konusunda yanlış bilinen en önemli husus da aile arasında hiç problemin çıkmaması gerektiği düşüncesidir. Problemin olmasından çok o problemin nasıl çözüldüğü doğru iletişim yollarının kullanılmasıyla çözüme ulaştırılması daha önemlidir. Aile toplumu oluşturan en temel birimdir. İletişim ise yaşamın her alanında her zaman bulunur. Sağlıklı bir toplum sağlıklı iletişim ile mümkündür. Yaşanılan sorunların olumsuz taraflarına değil, olumlu taraflarına görmeye odaklanın ve çözüme ulaşmaya çalışın. Aile içerisinde vakit geçirmek, birlikte yapılabilecek çeşitli aktiviteler bulmakta iletişim kurmanıza yardımcı olacak ve kolaylaştıracaktır. Son olarak, zamanınız ne kadar az olursa olsun aile bireylerine mutlaka vakit ayırın ve sevginizi her daim belli edecek davranışlarda bulunun. Ailenize gösterdiğiniz sevgi çok önemlidir. Özellikle çocuklar aile içerisinde göremedikleri sevgi eksikliğini dışarıda tamamlamaya çalışabilirler. Dolayısıyla sadece söylemekle değil davranışlarınızla da bunu mutlaka destekleyin. Unutmayın çocuklar ailelerini yansıtır. Gelecekte nasıl bir birey olacaklarının temeli ailede atılır. En güncel Uşak haberleri , Uşak haber sitesi olan 64ajans.com yer alır. Güncel Uşak haberleri okumak için web sitemizi takipte kalın. Ayrıca bizlere sosyal medya adreslerimizden ulaşabilirsiniz.
PSİKOLOG ŞEVVAL CİNBAŞ
EKONOMİ
05 Kasım 2024EKONOMİ
05 Kasım 2024EKONOMİ
05 Kasım 2024EKONOMİ
05 Kasım 2024EKONOMİ
05 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.